25 oktober 2011

Washington DC

Onze laatste volledige dag in Amerika hebben we doorgebracht in Washington DC, de hoofdstad van de Verenigde Staten en de woonplaats van President Obama.


We hadden nooit gedacht dat dit de leukste dag van onze vakantie zou worden. Het weer zal er ongetwijfeld wel voor iets tussen gezeten hebben. Op de middag was het gemakkelijk 20 graden Celsius, windstil en was er geen wolkje te bespeuren.


Om 7 uur ´s morgens zaten we reeds in de Subway, op weg naar Penn Station, alwaar onze trein iets na 8 uur zou vertrekken. De treinen zijn erg comfortabel in Amerika en dat mag wel voor een rit van 3 uur en 20 minuten. Je kan er rustig laptoppen en internetten of in het restaurant een hapje gaan eten. Nog voor 12 uur waren we met onze gehuurde fietsen rond The Capitol aan het rijden.Deze stad is langs de ene kant één groot museum. Maar aan de nadere kant van de stad vind je eveneens een gigantische zwarte gettowijk. Wij hebben ons uiteraard beperkt tot een bezoek aan de museumwijk en dat was redelijk indrukwekkend. De architecten hadden hier duidelijk een voorkeur voor het oude Romeinse en Griekse rijk en ook wel voor wit graniet. Hier zijn ettelijke steenkappers schatrijk geworden. Maar bovenal is alles hier gewoon heeeeel erg overdreven groot. Zo is de obelisk die op The Mall staat 169 meter hoog en de hoogste obelisk ooit gebouwd. Alle musea en monumenten hebben er ongemeen grote afmetingen.Het kleinste gebouw in de buurt is grappig genoeg het Witte Huis. Je zou er zo voorbij lopen als niet zo overdreven wit was. Je verwacht je hier aan draconische veiligheidsmaatregelen, maar die vallen, op het eerste zicht althans, wel mee. Ik ben ervan overtuigd dat ze in feite vooral goed verstopt zijn. Men wil de indruk wekken dat het je de tuin zo zou kunnen inlopen om op het raam van The Oval Office te gaan kloppen. Je zou zelfs gaan geloven dat de ingang slechts bewaakt wordt door een tweetal verkeersagenten. Maar zonder dat we het weten staan we ergens gedetailleerd beschreven in een database die zelfs vermeld welke kleur van schoenveters we hadden op de dag van ons bezoek.De tuin rond het Witte Huis is op zijn zachts gezegd proper onderhouden. Het hoort allemaal bij de gezonde dosis patriottisme waarmee de gemiddelde Amerikaan is bedeeld. Wat ik nog niet wist is dat Obama enkel groenten en kruiden nuttigt uit de moestuin van het Witte Huis.Op tal van plaatsen is men stukken van de pleinen en parken aan het heraanleggen of aan het herstellen. Ik ben bijna zeker dat de presidentsverkiezingen van 2012 hiervoor iets tussen zitten. Laat ons hopen dat Obama dan aan zijn tweede legislatuur mag beginnen.

1 reacties:

Anoniem zei

en toen was het tijd voor een totaal nieuw myztiek adventure

Een reactie posten

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Subscribe to Amerikareis 2010 by Email