Zaterdag 5 juni ( 877 km, zonnig, 38 graden )

Omdat we vandaag de langste tocht van onze reis diende te maken, reden we al om zes uur de weg op. De zon is dan net opgekomen in Utah en het is al rond de twintig graden buiten. Eerst helemaal voltanken en dan reden we via de highway richting Las Vegas. Rond half negen zagen we de Strip ten zuiden van ons opduiken. Vanuit Las Vegas reden we dan enkele honderden kilometer noordelijk langs Death Valley ( het laagste en warmste punt van de VS ). Een kaarsrechte weg zonder enig leven. Als er al eens iets opduikt en het geen fata morgana blijkt te zijn is het een legerkazerne of een gevangenis. Eén tankstation zijn we tegengekomen, maar dan was onze 120 litertank nog halfvol... En toen kwam het bordje "no services next 60 miles" en wat later sprong het "low fuel" lampje aan op het dashbord en kwamen gemiddeld om het half uur een andere auto tegen en begonnen we te rekenen en te panikeren en kwamen we eindelijk een boerderij tegen en die had alleen maar diesel...en bleek het dichtstbijzijnde tankstation nog eens "maar" 15 miles ( 20 km ) verder te zijn. Ik denk dat we vooral geluk hadden dat die laatste 15 miles grotendeels bergaf waren, want toen we uiteindelijk tankten kregen we 57 gallons in onze 55 gallontank.
Daarna volgde de opluchting en de bergen. De laatste 200 km van onze rit waren de mooiste. De Tioga Pass was deze morgen voor het eerst open sinds in oktober 2009 de eerste sneeuw is gevallen. Nu begrepen we waarom deze weg zo lang gesloten blijft. Het is niet zozeer de overdaad aan sneeuw ( daarvoor heeft men gigantische sneeuwruimers voorhanden ), maar het verschil van temperatuur in de winter en de zomer. De winter is er steenhard en in de lente stijgt te temperatuur pijlsnel omhoog. ( Vandaag was het er een dikke twintig graden. ) De sneeuw begint er aan een hoog tempo te smelten en veroorzaakt overstromingen en lawines. Het water sleurt alles mee op zijn weg. Het is gevaarlijk maar ook zo mooi. Overal ontstaan meertjes en watervallen van sneeuw en water. Ook langs de weg trouwens.
Al dat water komt samen in Yosemite Valley, het National Park dat we morgen gaan bezoeken.
Maar vandaag rijden we recht naar onze camping want de rit van bijna twaalf uur was erg slopend. Eerst nog eens flink eten en douchen en dan onder de lakens.
Links gaat het naar beneden richting Death Valley.


Eindelijk............ een tankstation

Tioga Pass open sinds enkele uren

En dan sta je na het warmste punt in de VS in de sneeuw.

Een marmot vind het wel leuk dat de winterslaap achter de rug is

Overal langs de weg stroomt het dooiwater de baan op, soms met watervallen van tientallen meter hoog.

ParkRangers moeten voortdurend neergevallen stenen en sneeuw van de weg ruimen.

    

0 reacties:

Een reactie posten

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Subscribe to Amerikareis 2010 by Email